KÖSZÖNTJÜK BÁCSBOKOD NAGYKÖZSÉG HONLAPJÁN! KELLEMES IDŐTÖLTÉST, JÓ BÖNGÉSZÉST!

Falumúzeum


 Cím:
 
6453 Bácsbokod, Hősök tere 3.
(az általános iskola zárdaépülete)
 

Nyitvatartás:

November 1 - Április 30.
 
- előzetes egyeztetés alapján látogatható
 
Május 1 - Október 31.
- minden hónap első szombatján 17:00-18:00

Időpont egyeztetés:
- Kurucsai Pál - 06-30/463-46-63
 
Leírás:
 
Bácsbokod az Árpád-kor óta lakott "egyházas", templommal rendelkező falu. Jelentőségét növelte, hogy a mohamedán kereskedők útvonala, az úgynevezett Káliz út a falun vezetett keresztül. A település kedvező adottságait mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a történelem viharaiban többször elnéptelenedett a terület, de újra és újra benépesült. A községet, illetve annak társadalmát három egyedi jellegzetesség határozza meg: a három nemzetiség (bunyevác, német, magyar) együttélése, a nagybirtokosok hiánya és a széles iparos réteg. 
 A kiállítás tematikája is e három jellemvonás köré épül fel. A múzeum folyosóján bemutatkozik mind a három nemzetiség, majd betekintést nyerhetünk a világháborúk borzalmaiba és a Felvidékről áttelepített magyar lakosság történelmébe. A termekben megelevenednek a paraszti élet mindennapjai, képet alkothatunk a megbecsült kézműves iparosokról. Az utolsó teremben rálátásunk nyílik a gazdag vallási életre, az egyházra, mely a három nemzetiség békés együttélésnek a  záloga volt. 
 
Célok:
  
Átlépve a falusi múzeumok korlátait, Bácsbokodon a kiállítás tematikája a község történelmét meghatározó három jellemző köré épült fel. Ez a gyűjtemény, mely a Bácsbokodi Hagyományőrző Egyesület kezelésében van, a lakossági felajánlásoknak köszönhetően folyamatosan gyarapszik.  A lelkes adakozóknak hála már most is látszik, hogy a jelenleg rendelkezésre álló hely túl szűkös egy ilyen gazdag múlttal rendelkező falu,  mint Bácsbokod, bemutatásához. A hosszú távú tervek között szerepel egy táji jellegzetességeket mutató épület megvásárlása is, melyben egy nagyobb volumenű kiállítás kaphatna helyet. Minden lakossági felajánlást örömmel fogad a múzeum, legyen az tárgyi- vagy írott emlék, fénykép, képeslap, esetleg anyagi támogatás. Bátran kimondhatjuk, itt még egy gyufás skatulyának is becsülete van.