Fúvószenekari Fesztivál


A bácsbokodi fúvószenekari fesztivál célja, hogyemket állítson egy helyi kulturális örökségnek: a térségünkben a XX. század elsőfelében virágzó fúvószenekari kultúrának, egyúttal Berger Ádám kiemelkedő zenei munkásságának.

Berger Ádám a bácsbokodi fúvószenekar alapítója és vezetője volt; értékes zeneműveket komponált, tanította a térségünk fúvós-, vonós-, és tamburazenekarait. Zenekara 1934-ben győztese volt a Baján megrendezett megyei fúvószenekari versenynek.

Munkássága nyomán jött létre a Berger zenész-dinasztia, amely mind a mai napig számos kiváló muzsikust adott a magyar zenei életnek.

A Fúvószenekari Fesztivált a Bácsbokod Művelődéséért Közhasznú Alapítvány keltette életre. A fesztivál kétévente kerül megrendezésre. A rendezvényen a környező települések (Vaskút, Madaras, Bátya, Hajós) fúvószenekarai mellett a helyi zenészek vesznek részt. A szervezők törekednek arra, hogy a zenekarok fellépésén túl további műsorszámokkal kedveskedjenek a közönségnek, illetve fontos célkitűzése az alapítóknak, hogy a megjelent zenészeknek is nyújtsanak hasznos ismereteket.

További fontos cél a kisebbségek – kiemelten a német kisebbség- fúvószenéjének ápolása, így valamennyi zenekar előadásában minden alkalommal „kisebbségi” zene is felvételre kerül.

Az eddig megrendezett 4 fesztivál felépítése az alábbiak szerint történt:

 

  • 2005. június 4.

A rendezvény reggel 9 órakor vette kezdetét a helyi – nemzetközi méretű-sportcsarnokban. Nyitányként Georg Friedrich Händel Fanfárját adta elő Peszt Miklós és kamaraegyüttese. A fesztivált Mészáros István polgármester és Meizl Ferenc díszpolgár nyitotta meg.

Ezt követte a zenekarok fellépése, majd a település vezetősége ebédre invitálta a zenészeket.

Az ebédet követően Dohos László Liszt-díjas főkarmester a karmesterség titkairól tartott előadást.

A szakmai előadás után ismét a zene kapott szerepet. Először Varga Gábor klarinétművész és Tóth Gábor kürtművész előadása következett, majd a fesztivál zárásaként a Kiskunfélegyházi Fúvószenekar adott hangversenyt.

 

  • 2007. július 2.

A rendezvény reggel 9 órakor vette kezdetét a helyi sportcsarnokban. Nyitányként H. Purcell: Trombitaszó fanfárját adta elő a Bajai Rézfúvós Quintett. A fesztivált Mészáros István polgármester és Meizl Ferenc díszpolgár nyitotta meg. Ezt követte a zenekarok fellépése, majd Vadász Katinka (klarinét) és Beregi András (tuba) hangversenye következett.

A fesztivál zárásaként Meizl Ferenc: Hódolat Rákóczi fejedelemnek című szvitjét a Vaskúti Kraul Antal Fúvószenekar adta elő.

 

  •  2009. június 6.

A rendezvény reggel 9 órakor vette kezdetét a helyi sportcsarnokban. A fesztivált Bányai Gábor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnöke, a 10. számú választókerület országgyűlési képviselője, valamint Meizl Ferenc díszpolgár nyitotta meg.

A rendezvény Fodor András: Az énekmondó című versével vette kezdetét, melyet Kun Viviána szavalt el. Őt követte Beregi András tubaművész hangversenye, majd a zenekarok szereplése következett.

Az ebédet követően Meizl Ferenc avatta be a nádfúvósokat a nádfaragás rejtelmeibe.

 

2012. június 2.

A Fesztivál 14:30-kor Kovács László polgármester és Meizl Ferenc díszpolgár megnyitójával vette kezdetét. Ezt követően Tóth Tamás (trombita) ás Leitényi Ágnes (zongora) előadásában Carl Hehne: Szláv tánc c. művét hallgatták meg a jelenlévők. 15 órától megkezdődött a zenekarok (Bátya, Bácsbokod, Hajós, Vaskút, Madaras) fellépése, amelyet értékelés zárt.

A szervezők vacsorával kedveskedtek a fellépő zenekaroknak és művészeknek.