Rögzített logó
Nagy kontraszt

NBER-KP-1-2022/1-000167


"Hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér további fejlesztése Bácsbokodon"

című projekt bemutatása

 

A kedvezményezett neve: Bácsbokodi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat

Pályázati kiírás kódszáma: NBER-KP-1-22

Pályázati kiírás elnevezése: Nemzetiségi célú beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységek 2022. évi költségvetési támogatása

A pályázat címe: Hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér további fejlesztése Bácsbokodon

A pályázat kódszáma: NBER-KP-1-2022/1-000167

Finanszírozás módja: előfinanszírozás

Összes bekerülési költség: 2.000.000 Ft

Támogatás összege: 2.000.000 Ft

Önerő: 0 Ft

Támogatás intenzitása: 100 %

Támogatási időszak: 2022.01.01 - 2022.12.31.

 

A projekt célja:

A projekt legfőbb célja a horvát nemzetiségi identitástudat növelése, nemzetiségi kultúra és hagyományok megőrzése, ápolása. Ezen célkitűzés mentén a projektben igényelt támogatásból a 6453 Bácsbokod, Kossuth Lajos utca 14. (hrsz.: 717) szám alatti főépület mögötti nyugati oldalon található melléképületben kialakított közel 100 m2 területű hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér felújítása, állagmegóvása valósult meg. 

A projekt célcsoportjai: a horvát és német nemzetiség tagjai, Bácsbokod és a térség lakossága, kiemelten az általános iskolás gyermekek. A megvalósulásban a pályázó horvát önkormányzaton túl részt vett a tulajdonos Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata, valamint a Bácsbokodi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Bácsbokodi Hagyományőrző Egyesület. A szervezetek között együttműködési megállapodás került aláírásra. Valamennyi szervezet mind a felújítás, mind a pályázatok végrehajtása terén számos referenciával rendelkezik.

A projekt előzményei:

  • több ezer darabos helytörténeti és nemzetiségi értékekből álló gyűjtemény lakosok általi felajánlása, összegyűjtése,
  • kiállításra alkalmas ingatlan önkormányzat általi megvásárlása, - főépület felújítása (együttműködésben, önerőből és pályázati forrásokból).

A főépületben kialakított nemzetiségi szobákkal rendelkező bemutatótér állandó kiállításként üzemel. Szükség volt azonban egy olyan nyitott kiállítótérre is, ahol a hagyományos nemzetiségi gazdálkodás tárgyi eszközei kerülnek kiállításra. A közel 100 m2 területű kiállítótér felújításra, állagmegóvásra szorult.

A helyi igények alapján, alulról szerveződött a fejlesztési szükséglet, hiszen a kiállítási tárgyakat a helyi horvát, német és magyar emberek ajánlották fel az együttműködő szervezetek részére azért, hogy azok a jövő nemzedékei részére megőrzésre és általuk is megismerésre kerülhessenek. A kitűzött pályázati cél ennek a helyi igénynek a kielégítésére irányult.

A projekt tartalmának bemutatása:

A hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér helyszíne Bácsbokod, Kossuth Lajos utca 14. (hrsz.: 717) szám alatti ingatlan, amely Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata tulajdonában áll. A tulajdonos, mint együttműködő partner hozzájárult, hogy az ingatlanon a nemzetiségi önkormányzat a tervezett beruházásokat elvégezze.

Az ingatlan hosszú kiválasztás eredményként került megvásárlásra abból a célból, hogy a már meglevő több ezer darabos nemzetiségi helytörténeti gyűjtemény méltó helyre és kiállításra kerülhessen. Arra nem csak kellő nagyságú területe, a kapcsolódó melléképületek mérete és állapota, hanem az épületben megtalálható korabeli építészeti megoldások (díszített üvegek, stukkók, homlokzat, stb.) és kiemelten a Bácsbokodi Értéktárban szintén szereplő házfreskók fellelhetősége miatt került a választás.

A több mint 100 éves, eredetileg egy nemzetiségi család tulajdonában lévő ingatlan évtizedek óta lakatlanul állt. A tulajdonos önkormányzat állagmegóvás céljából már bizonyos felújítási munkákat (pl: utólagos falszigetelés, bitumenes vízszigetelés, az eresz- és lefolyócsatornák cseréjére, a főépület tetőszerkezetének és tetőhéjazatának javítása) elvégzett. Emellett az együttműködők 2020 és 2021-es évben is sikeresen pályáztak: a nagyközségi önkormányzat a 2020. évi Hungarikum pályázaton, a nemzetiségi önkormányzatok a 2020. és 2021. évi nemzetiségi pályázaton nyertek támogatást a nemzetiségi kiállító tér kialakítására. Ezen támogatásokból a főépület felújítása, valamint az egyik melléképület tetőhéjazatának felújítása valósulhatott meg. Az együttműködés keretében további kitűzött cél a melléképületek hasznosítása.

Az NBER-KP-1-2022/1-000167 pályázattal a nemzetiségi önkormányzat a horvát nemzetiségi közösség érdekeit szem előtt tartva a főépület mögötti nyugati oldalon található melléképületben kialakított közel 100 m2 területű hagyományos gazdálkodást bemutató kiállítótér felújítását, állagmegóvását valósította meg a falak és az aljzat utólagos vízszigetelésével és az aljzat betonozásával.

Az ingatlan felújításával a térségben is egyedülálló, a nagyközségi és a nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek és a lakosság összefogásának eredményeként létrehozott több ezer darabos helytörténeti és nemzetiségi gyűjtemény mellett egy olyan kiállítótér jött létre, ahol a hagyományos nemzetiségi gazdálkodás tárgyi eszközei kerülhetnek kiállításra és bemutatásra a jövőben. A beruházás keretében egy helytörténeti és nemzetiségi jelentőséggel bíró több mint 100 éves, eredetileg egy nemzetiségi család tulajdonában álló ingatlan menthető meg az enyészettől az utókornak és új funkciójával biztosítja a jövő generációi számára a nemzetiségi és helytörténeti értékek továbbörökítését.

A horvát népismereti szakkör keretében az általános iskolások, mint a felnövekvő generáció képviselői látogathatják a nemzetiségi bemutató és foglalkoztató tér nemzetiségi szobáit, továbbá a hagyományos gazdálkodást bemutató kiállítóteret, ahol többek között megismerhetik a fennmaradt helyi horvát értékeket, használati és berendezési tárgyakat, a helyi viseletet és bepillantást nyerhetnek az itt élő horvát közösség egykori életébe, szokásaiba, gazdálkodásukba és testközelből megismerhetik az őseik örökségét. Ezáltal a gyerekek nemzetiségi identitástudatát is erősíteni tudjuk. Reményeink szerint a felújítás által létrejövő méltó környezet hozzájárul ahhoz, hogy a családok támogatni fogják a gyűjtemény további gyarapodását a féltve őrzött, vagy éppenséggel feledésbe merülő tárgyak, értékek felajánlásával. Így lehetőségünk adódik a még fellelhető tárgyi emlékek összegyűjtésére és megőrzésére is. Az idősebb generációk a horvát nemzetiségi szoba, valamint az ingatlan nyugati végében található melléképületben kialakított kerülő közel 100 m2 területű hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér megtekintésével feleleveníthetik emlékeik és abban bízunk, hogy ezen emlékeiket megosztják majd a közösséggel, a gyerekekkel is, amelyeket ezáltal megőrizhetünk, továbbadhatunk.