Idősek napja


A bácsbokodi Német Kisebbségi Önkormányzat 2003. novemberi ülésén döntött arról, hogy a 60 évnél idősebb német nemzetiségi származású személyek részére vacsorával, műsorral, ajándékozással egybekötött estet szervez.

Karácsony előtti héten került megrendezésre az est. Mindenkit személyesen hívtak meg a kisebbségi képviselők. Az idős, nehezen mozgó személyek részére a szállítást is vállalták.

Mivel 2003-ban jól sikerült a német nemzetiségűek részére a nyugdíjas nap, ezért olyan kéréssel fordultak a szervezők az önkormányzat képviselő-testülete felé, hogy 2004-ben a településen élő minden 60 év feletti lakos részére rendezzék meg a nyugdíjas napot.

Két szabad hétvége között válaszhatott a testület (október 9. és november 27.) a 2004. szeptember 23-i ülésen.

 

92/2004.(IX.23.) Kt. Határozat

a Nyugdíjas nap szervezéséről

Nagyközségi Önkormányzat Képviselő testülete megbízza a Sport és Kulturális Bizottságot, hogy november 27-re szervezze meg a Nyugdíjas napot, melyhez az anyagi támogatást az önkormányzat biztosítja.

 

Azóta minden évben – lehetőleg októberben, az idősek hónapjában – a Sportcsarnokban kerül megrendezésre az Idősek napja, amelyen a település vendégül látja 61 év feletti lakosait. A vendéglátás egy ebédből és műsorból áll.  A korosztály minden tagját személyesen keresik fel a szervezők, segítők (önkormányzati és kisebbségi önkormányzati képviselők, önkormányzathoz tartozó intézmények dolgozói). A gyerekek, vagy meghívott előadóművészek műsorral köszöntik az időseket. A Forgó Zoltán Ifjúsági Fúvószenekar térzenével fogadja a vendégeket.

A polgármester minden évben köszönti településünk legidősebb női és férfi lakosát is, legutóbb Markó Sándornét és Schmidt Mátyást.

 

Akik az elmúlt évek legidősebbjei voltak:

Nők:

Wölf Mártonné (Klocker Erzsébet) 1905-2006

Mamuzsits Mária 1913-2009

Ikotity Jánosné (Marcsinkó Erzsébet) 1919-2011

 

Férfiak:

Petz Ferenc 1909-2005

 

SZÁZ ÉVESEINK:

Wölfl Mártonné (Klocker Erzsébet) 2005. február 11-én ünnepelte 100. születésnapját, 2006-ban bekövetkezett haláláig (101. születésnapját követően néhány héttel) ő volt községünk legidősebb polgára.

Schmidt Mátyás 1911. 05. 25-én született. Az idei esztendőben már 102. születésnapján köszönthette a falu közössége.

 

A nehezen mozgó, mozgáskorlátozottak szállításában a határrendészeti kirendeltség, a polgárőr egyesület és a helyi képviselők is aktívan részt vesznek. Az ebédet – amit önkéntesek és a napközi dolgozói közösen készítenek – a községi önkormányzat képviselői, a kisebbségi önkormányzatok képviselői és a Polgármesteri Hivatal dolgozói szolgálják fel.

 

Legutóbbi rendezvényről egy résztvevő gondolatai:

 

"Példaképül szolgálni az előző nemzedéknek,

Olyan embernek lenni, kire felnéznek,

Utat, célt, jövőt mutatni a gyerekeknek

Komoly feladat ez az idős embereknek.

(Miniska Zsejke)

 

Bácsbokod Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete 2012. október hatodikára Idősek Napját szervezett.

Minden 61 éven felüli bácsbokodi lakos meghívót kapott erre, a már hagyományos megtisztelő eseményre. Az idősek ünnepe háromnyelvű szentmisével kezdődött a helyi római katolikus templomban, ahol a prédikáció a szeretetről, az idősekről és az egyedül maradtakról szólt. Mise után a Forgó Zoltán Ifjúsági Fúvószenekar hangulatos zeneszámaival várta a vendégeket a sportcsarnok előtt. Az ízlésesen megterített asztalok itallal, pogácsával kínálták a megérkező időseket.

A rendezvényt Bányai Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg. Az időseket Kovács László polgármester köszöntötte név szerint megemlítve a falu legidősebbjeit, Markó Sándornét és a 101 éves Schmidt Mátyást.

Ezután operett és nótagála következett, a szereplőket az idősek hamar a szívükbe zárták.

A társastánccsoport előadása is nagyon szép volt.

Ezután megérkezett az ebéd, az ízletes marhapörkölt tésztával, savanyúsággal majd a sütemény. A felszolgálás egyen pólóban, szervezetten, nagy figyelemmel és az idősek iránti nagy tisztelettel zajlott.

A zenét Busa István szolgáltatta. A nosztalgia slágerekből összeállított műsorára az idősek felszabadultan táncoltak. Megható volt, mikor a társastánccsoport tagjai táncra hívták az időseket, nagyszüleiket, dédszüleiket.

Az idősek nevében megköszönöm ezt a napot, amelyet családias légkörben, szeretetben, megbecsülésben tölthettünk el. Megköszönöm a szervezőknek, a támogatóknak és mindazoknak a munkáját, akik szabadnapjukat feláldozva, teljes szívvel részt vállaltak az idősek napjának lebonyolításában. Köszönjük, hogy gondoltak a nehezen mozgó idősekre is, megszervezték szállításukat, hiszen ez nélkül e szép rendezvényen nem tudtak volna részt venni.

Köszönöm, hogy mosolyt csaltak az idős emberek arcára, legalább ezen az egy napon.

 
"Szeresd egészségedet, mert ez a jelen.
Védd a kisgyermekedet, mert ez a jövő.
Őrizd szüleid egészségét! - mert
A múltban épül fel a jelen és a jövő."

Bárczi Gusztáv

                                                                                                                        (Stanci)