KÖSZÖNTJÜK BÁCSBOKOD NAGYKÖZSÉG HONLAPJÁN! KELLEMES IDŐTÖLTÉST, JÓ BÖNGÉSZÉST!

Bácsbokodi Sporthorgász Egyesület


 
 
ELÉRHETŐSÉGEK
 
Cím: 6453 Bácsbokod, gróf Széchenyi István u. 80.
 
 
 
SZERVEZETI FELÉPÍTÉS
 
Elnökség:

Elnök: Aladics László 30/633-77-74

Elnökhelyettes: Gál István

Gazdasági felelős: Dancsó Antal 30/264-04-53

Titkár: Deák Viktor

Vezetőség tagjai: Monori György, Rác Jenő, Banász Krisztián

Halőri csop.vezető: Ujobbágy István  

 

Felügyelő Bizottság:

Elnök: Bátori István

Tagok: Stefán János, Csernik Ferenc

                   
 
Az egyesület célja:
  • a tagok horgászérdekeinek védelme, képviselete valamint kedvező horgászlehetőségek biztosítása;
  • a horgászsport, mint szabadidős tevékenység fejlesztése, népszerűsítése, gyakorlása;
  • a horgászatra vonatkozó jogszabályok, a horgászerkölcs szabályainak megismertetése, betartatása, a természeti környezet szeretetére és védelmére való nevelés.
 
 
BÁCSBOKODI HORGÁSZTAVAK - TÖRTÉNET
 
Az Alföld déli csücskében, kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények, és változatos, halban gazdag vízterület várja a vendéghorgászokat. 
 
A Bácsbokodi Aranykalász MGTSZ 1974-ben, öntözővíz tárolása céljából hozta létre a tározót.Mivel már akkor is jelentős hagyományai voltak a horgászatnak, egyre nőtt az érdeklődés szélesebb körű hasznosítása iránt. Ennek érdekében 1976-ban közel 40 fővel megalakult a Bácsbokodi Aranykalász MGTSZ Horgász Egyesülete.
 
Önálló jogi személlyé 1989-ben vált az egyesületi törvény szabályozásának köszönhetően. A Bácsbokodi Sporthorgász Egyesület nevet is ekkor vette fel, amely alapján a Megyei Bíróságon is bejegyzésre került.
Az egyesület a Sporthorgász Egyesületek Bács-Kiskun Megyei Szövetségének tagegyesületeként tevékenykedik. A vízterület tulajdonosa Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata, kezelője 2001-től ötven évig a Bácsbokodi Sporthorgász Egyesület.
Jelenlegi felnőtt taglétszámuk tartósan 230 fő körül van, ebből öt ifi horgász, továbbá 40 fő vidéki, akik területi engedéllyel rendelkeznek. A taglétszámhoz viszonyítva éves szinten 55 db területi engedély kiadására van lehetőség, amit a tó halállománya még kényelmesen el tud látni.
 
 
A TÁROZÓ JELLEMZÉSE
 
A tározó jellege szerint völgyzárógátas víztározó.  A természet adta terepviszonyok mellett építettek egy gátat. Vizét a közepes vízhozamú Kígyós-patak táplálja, s vezeti el feleslegét. A tározó vizének minőségét rendszeresen a Szarvasi HAKI munkatársa vizsgálja, s hal-élettanilag eddig kiválónak találta. Egyetlen műtárgya az úgynevezett Barát-zsilip, alsó kifolyással.
Területe a nádasokkal együtt 21 hektár, a felső-tó 8,5 hektár. Hossza 3 kilométer, szélessége az öblös területeken 100, az egyenesebb szakaszokon 300 méter. Mezőgazdasági területek, főleg szántók övezik. Közvetlen környezetét telepített kőris- és szilfák, akácosok, berki füzesek ékesítik, árnyékolják. Partját mindenhol nádas övezi, a nádasok között szabdaltan vannak horgászállások, stégek. A tározó körül közel 200 stég van, melyek az egyesület tagjainak tulajdonában vannak.A napijegyes horgászok horgászállásokat is bérelhetnek, mivel az egyesület is rendelkezik 2 horgászállással. A félszigetnél, hosszabb partszakaszon nincs nádas, ezen a szakaszon füvesített területen foglalhatnak helyet a horgászok.
A mederviszonyokat tekintve nem hirtelen mélyülő, de vannak 3-3,5 méteres mély részei is a tározónak. A felső, befolyó részen sekélyebb a vízoszlop. A szélvizeken laposok és szakadtak váltakoznak.
Átlagmélysége 2 méter, ami nagyon ideális, mert a kánikulai időket is át tudják vészelni a halak. A területet elárasztásakor tereprendezés nem volt, a patak völgyében lévő bokrokat, fákat, tuskókat benne hagyták, melyek kiváló búvó- és ívó helyeket nyújtanak a halaknak.
 
 
HALFAUNA – FOGÁSI ESÉLYEK
 
A tó legjelentősebb, és legtöbbet horgászott hala a ponty, a pontyállomány elég jelentős. Több nagyobb ponty is van a vízben, látni mozgásukat, de ezek olyan akadós területen húzzák meg magukat, hogy csak kevesen próbálkoznak kifogásukkal. A nagytestű pontyok védelme érdekében, a 10 kiló felettieket kíméletes horogszabadítás és fotózást követően, vissza kell helyezni a vízbe. Amurból is szép példányok vannak a tározóban. Pontyozás közben gyakran ráharapnak a 10-15 kiló feletti torpedók.
Amikor létre jött a tó, 4-5 db kapitális harcsa volt benne, azok ívtak le. A kilencvenes években volt igazán híres a Bácsbokodi víztározó harcsáiról, országos mennyiségben és méretben is benne voltunk az első tízben. Még az ősállomány egyedeiből lapulhatnak a mederben 110-120 kilósak, de ezeket a hatalmas példányokat, ha véletlenül meg akadnak, kifogni lehetetlenség. A helyiek egymás közt zsinórszaggató Jakabnak hívják ezeket a matuzsálemek. Néhányan sutpekos – elálló csöves – módszerrel, tenyeres kárász vagy dévér csalival próbálkoznak, de gyakran felveszik a pontyoknak felkínált pelletet és a bojlit is. Amikor a dévér csapatok a nádszéleken ívnak, a harcsák követik a megszédült „fehérnépséget”, és a part mellet lapulva várják őket. Így fogott Kis Ferenc 2011-ben egymást követő napokon pergetve egy 56 és egy 33 kilósat. Ősszel, erős felszereléssel, jól vezetett gumihallal, támolygó villantóval, jó eséllyel számíthatnak harcsára. Aki úszós vagy fenekező szereléssel szeretné horogra csábítani a nagybajuszút, annak érdemes a helyiek véleményét kérni, szívesen segítenek, elmondják a „titkos” helyeket.  
A fogási adatok azt bizonyítják, hogy a két konkurens ragadozó közül, 2/3-1/3 a süllő javára. A süllő itt is kiszorítja életteréről a csukát. A tározón engedélyezett a pergető horgászat úgy, hogy ne zavarjuk horgásztársainkat. Érdemes a partot végigjárni, és a szabad stégekről a műcsalik színes skálájával vallatni a vizet. Süllőre az egy vagy kétfarkú fehér twisterrel, a küsz utánzatú gumihalakkal és a felúszó wobblerekkel csábíthatjuk horogra a tüskéshátúakat. Csukára a matt körforgó és a támolygó villantók eredményesek.   
Aki a kényelmesebb ragadozóhal horgászat híve, a mederben lapuló akadók miatt ajánlatos az élő csalit úszós módszerrel felkínálni. A tó körül vannak kimondottan csukás részek. A nádfalas, és mélyebb részeken inkább számíthatunk rájuk. A helyi horgászok szívesen segítenek, azt is megmondják, hogy hová dobjon az idegen vízen nem jártas napijegyes.
Elenyésző számban balinok is szelik a vizet. Főleg ősszel lehet látni rablásukat, amikor a küszcsapatok a mélyebb vizekre vonulnak.  Tíz éve lettek telepítve azzal a céllal, hogy az aprónépséget ritkítsák, illetve sporthalnak. Célzottan nem horgásszák, de az elmúlt években több fogtak 4-5 kilósat sikerült zsákmányolniuk a horgászoknak.
Gyönyörű a tározó keszegállománya, aranykárászból minimális, de még fogható. Ezüstkárászból szép példányok csalhatók horogra, nem ritkán veszik fel a csalit a 40-50 dekásak. Szép a dévér állomány, az eddigi legnagyobb kifogott példány 4 kilós fölötti volt. Vörösszárnyú, szélhajtó küsz, és mostanában a sügér is eléggé elszaporodóban van, 2011-ben szép számban volt látható az utánpótlás. A finomabb szerelékkel horgászók csaliját keszegezés közben compó is felcsípheti, óvatos kapását ne hirtelenkedjük el, mert gyönyörű példányok úszkálnak még a vízben. Az aranykárász védelem alatt áll, csodáljuk meg, esetleg fotózzuk le, majd helyezzük vissza életterükbe.
 
 
TELEPÍTÉSEK
 
A telepítések a Halgazdálkodási üzemterv szerint történnek. A szakhatóság az egyesület részére jóváhagyta, hogy ettől az eladott a napijegyek mértékben eltérhetnek, ezért cserébe tilalmi idő semmilyen nemes halra nincs a horgásztavon. Ezt minden évben megyei szinten megkérik.
Éves szinten 100 mázsa ponty kerül kihelyezésre, ebből 75 mázsa P3-as horogérett, és 25 mázsa 2 nyaras. E mellett csukából és süllőből előneveltek telepítésére kerül sor, átlagsúlyban 5-20-25 dekásak, évente összesen 2-4 mázsa között.
Évről évre bőséges a fehérhal állomány természetes szaporodása, jut a ragadozóknak, és a keszeghorgászoknak egyaránt.  
 
 
MÓDSZEREK
 
A víztározón horgászok legnépszerűbb hala a ponty. Legjellemzőbb az önetetős fenekező módszer pontyra és amurra.Jellegzetes táji csali a sajtgolyó. A nagy pontyra, amurra „vadászók” bojlival, pellettel csaliznak. Egyre többen finomítanak a szereléken. Sokan úszóznak, a fiatalabb generáció körében elterjedt a feederezés.Az etetőanyag mennyisége azonban a vízminőség megóvása érdekében korlátozott.
Süllőre, csukára a mederben lapuló akadók miatt, inkább úszós készségekkel horgásznak, míg harcsára jókora csalihalakkal stupekolnak. A pergető horgászatnak is szép kultúrája van, gumihallal, twisterrel, villantókkal, wobblerekkel eredményesen ingerlik kapásra a tározó ragadozóit.
 
 
REKORDOK
 
Harcsa: Kis Ferenc 2007-ben fogott harcsája 81 kilót nyomott.
Busa: Dancsó Antal 2011-ben fogott busarekordja 47 kilós volt.
Amur: Tettinger István erőt próbáló torpedója 26 kilójával igen csak megdolgoztatta a horgászt.
Ponty: Kis Ferenc 2000-ben fogott 26,80 kilós arany hasújával eddig még tartja a tározóból kifogott pontyrekordot.
Csukából és süllőből egyaránt Stefán János a rekorder. Süllőből 12, csukából pedig 14 kilósat sikerült horogra csábítania.
Balinból 4,70- és dévérkeszegből 4 kg-os a rekordfogás.
Az 1,56 kilós compórekord (2006) Gábor Béla nevéhez fűződik.
 
 
HORGÁSZATI LEHETŐSÉGEK- SZABÁLYOK
 
Az elfoglalni kívánt horgászhelyek gyalogos, illetve gépjárművel történő megközelítése és elhagyása kizárólag a zsilip, valamint a földutak felől engedélyezett. A Felső-tónál csak a tanya felöli oldala horgászható és megközelíthető. A tározó belső útjain a megengedett legnagyobb közlekedési sebesség 20 km/h. Különösen vigyázzunk a gyermekekre!
A kiszemelt horgászhelyen addig nem lehet megkezdeni a horgászatot, amíg az esetleg előzőleg ott hagyott szemetet el nem takarítjuk. Ez persze nem jellemző, mert a tagok szigorúan betartják az erre vonatkozó előírásokat. A tó körüli rendezettség köszönhető annak, hogy az egyesület nagyon komolyan veszi a tisztaság és a rend fenntartását. A tagok a horgászat befejeztével elviszik az általuk keletkezett hulladékot. A napijegyes horgászoktól is ezt kérik, mert szeméttárolók, zsákok nincsenek kihelyezve, így elkerülhető, hogy a patkányok, kóborló kutyák szétrágják.
A napijegyes horgász, a tulajdonos távollétében bárkinek a horgászállását használhatja. A tagokkal szóbeli megállapodás van arra, hogyha a tulajdonos megérkezik, általában nem zavarják el a napijegyes horgászt. Csónakból horgászni szabad, bérlésre azonban nincs lehetőség. Lékről horgászni és halradart működtetni megengedett. Fajlagos tilalmi korlátozások a víztározón nem állnak fenn. A méretkorlátozásokra az Országos Horgászrend előírásai érvényesek.
Csalihalgyűjtés történhet spiccbottal, és csalihalfogó hálóval egyaránt, de kizárólag csak ragadozóhal horgászatához szükséges mennyiségben.  
A merítőszák használata kötelező, továbbá a horgászhelyen a horgászat végéig gondoskodni kell a megtartani kívánt hal(ak) kíméletes tárolásáról és élve tartásáról. Pányvára (kantárra) csak ragadozó hal fűzhető fel, halszáj-bilincs alkalmazásával.
A horgász a fogás után azonnal köteles a megtartani kívánt, illetve a kötelezően regisztrálandó hal becsült/mért súlyát egyedenként és olvashatóan, egyértelműen bejegyezni a fogási naplóba a pontos fogási idő feltüntetése mellett. A fogási tilalom, illetve védelem alatt álló, vagy az egyébként fogható, de méret- és mennyiségi, esetleg jelölési korlátozás alá eső; továbbá a kívülről akadt halat a horgász köteles azonnal, kíméletesen visszaengedni.  Sátorozni az adott szakaszon lehet, ennek külön díja nincs. A kijelölt helyeken fokozott odafigyeléssel bográcsozhatunk. A víztározóra vonatkozó szabályok betartatására hat fő megbízott, vizsgázott, továbbá tizenhat társadalmi halőr ügyel.
 
 
NAPIJEGY – ELVIHETŐ HALAK
 
Napijegy váltható a helyi Horgászboltban, (Bácsbokod, Dózsa György út 58/a) 8 órától 17 óráig. Felnőtt napijegy ára 3500 Ft, de ha a felső tavon is szeretnénk horgászni, 4000 Ft. Minkét esetben naponta megtartható a méretkorlátozással védett halfajokból 2 + 2 + 1 darab, az egyéb fajokból 10 kg. Az ifjúságiak csak egy bottal, (bármilyen szerelékkel) 2500 Ft-os napijegyért csak a nagyvízen horgászhatnak, elvihető 2 + 1 nemes- és 6 kg egyéb hal, busákból korlátlan mennyiség. A 10 kilósnál nagyobb tömegű pontyot, a kíméletes mérlegelés és fotózást követően vissza kell engedni. A Felső tavon heti 2 db 4 kiló feletti csuka, 3 db 5 kiló alatti ponty és heti 6 db amur tartható meg, valamint napi 5 kg egyéb hal.
Ha stéget akarunk bérelni, akkor a stég, illetve csónakhasználati díj +1500 Ft.
 
 
RENDEZVÉNYEK
 
A Bácsbokodi Sporthorgász Egyesület alapvető célja az utánpótlás nevelése. Hatodik éve, hogy nyári szünetben minden évben megrendezik az egy hetes horgásztábort a felső tavon, ahol az egyesület horgásztanyáján rendezkedhetnek be. Étkezésük, ellátásuk, teljesen ingyenes. A horgászathoz szükséges felszerelést, a csalit és az etetőanyagot az egyesület és szponzoraink biztosítják számukra. Bácsbokodi gyermekek vesznek részt benne, maximum 35 fő. A helyi iskolások közül a jó képességű és jó magatartású tanulók jutalomként vehetnek részt benne. Pedagógusi felügyelet mellett a gyerekek megtanulják a horogkötést, a spiccbotos szerelék összeállítását, halismeretet, környezetvédelmet, és mindemellett tudnak horgászni, a tábor után pedig élményekkel térnek haza. A horgásztábor mellett minden évben horgászversenyek is kerülnek megrendezésre: gyermekverseny, felnőtt verseny és Kupaverseny. Mindegyik verseny a jó szervezésnek és a finom ebédnek köszönhetően igen nagy sikernek örvend és szép számmal mérettetik meg magukat.
 
 
MEGKÖZELÍTÉS
 
Az 55-ös főúton Csávoly községnél jobbra kanyarodva Bácsbokod felé, majd 6 kilométert haladva balra kell kanyarodni a betonútra. Innen 1 kilométer után, földúton érkezünk meg a vízpartra. A tározózó földúton gépkocsival teljesen körbe járható, esős időben azonban kell az elakadástól tartani. A kiszemelt horgászhely mögött lehet parkolni úgy, hogy a gépkocsival közlekedőket ne akadályozzuk.
A Bácsbokodi Sporthorgász Egyesület szívesen látja a vendéghorgászokat, és halfogásban, élményekben gazdag horgászatot kíván a részükre.
 
Információt a +3630/633-77-74 mobilszámon Aladics László elnöktől kaphatunk.
 
 
SZÁLLÁSLEHETŐSÉG
 
 
Előzetes bejelentkezéssel az egyesületi horgásztanyán 4-5 fő elhelyezésére van lehetőség. Jelentkezni lehet Dancsó Antalnál, a +3630/266-04-53 telefonszámon lehet.
Aki kényelmesebb szállást szeretne, Bácsbokodon tud helyet foglalni a Kánaán Fogadóban (Bácsbokod, Honvéd u. 2., Tel.: +36 796451-162).
 
 
A horgászegyesületről és a helyi horgászrendről bővebb információ a www.bacsbokodi-peca.hu oldalon olvasható.