Rögzített logó
Nagy kontraszt

NBER-KP-1-2021/1-000285


"Hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér felújítása Bácsbokodon"

című projekt bemutatása

 

A kedvezményezett neve: Bácsbokodi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat

Pályázati kiírás kódszáma: NBER-KP-1-21

Pályázati kiírás elnevezése: Nemzetiségi célú beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységek 2021. évi költségvetési támogatása

A pályázat címe: Hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér felújítása Bácsbokodon

A pályázat kódszáma: NBER-KP-1-2021/1-000285

Finanszírozás módja: előfinanszírozás

Összes bekerülési költség: 500.000 Ft

Támogatás összege: 500.000 Ft

Önerő: 0 Ft

Támogatás intenzitása: 100 %

Támogatási időszak: 2021.01.01 - 2021.12.31.

 

A projekt célja:

A projekt legfőbb célja a horvát nemzetiségi identitástudat növelése, nemzetiségi kultúra és hagyományok megőrzése, ápolása. Ezen célkitűzés mentén a projektben igényelt támogatásból a 6453 Bácsbokod, Kossuth Lajos utca 14. (hrsz.: 717) szám alatti főépület mögötti nyugati oldalon található melléképületben kialakított közel 100 m2 területű hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér felújítása, állagmegóvása valósult meg.

A projekt célcsoportjai: a horvát és német nemzetiség tagjai, Bácsbokod és a térség lakossága, kiemelten az általános iskolás gyermekek. A megvalósulásban a pályázó horvát önkormányzaton túl részt vett a tulajdonos Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata, valamint a Bácsbokodi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Bácsbokodi Hagyományőrző Egyesület. A szervezetek között együttműködési megállapodás került aláírásra. Valamennyi szervezet mind a felújítás, mind a pályázatok végrehajtása terén számos referenciával rendelkezik.

A projekt előzményei:

  • több ezer darabos helytörténeti és nemzetiségi értékekből álló gyűjtemény lakosok általi felajánlása, összegyűjtése,
  • kiállításra alkalmas ingatlan önkormányzat általi megvásárlása,
  • főépület felújításának megkezdése (együttműködésben, önerőből és pályázati forrásokból).

A főépületben kialakításra kerülő nemzetiségi szobákkal rendelkező bemutatótér állandó kiállításként üzemel. Szükség volt azonban egy olyan nyitott kiállítótérre is, ahol a hagyományos nemzetiségi gazdálkodás tárgyi eszközei kerülnek kiállításra. A közel 100 m2 területű kiállítótér felújításra, állagmegóvásra szorult. A helyi igények alapján, alulról szerveződött a fejlesztési szükséglet, hiszen a kiállítási tárgyakat a helyi horvát, német és magyar emberek ajánlották fel az együttműködő szervezetek részére azért, hogy azok a jövő nemzedékei részére megőrzésre és általuk is megismerésre kerülhessenek. A kitűzött pályázati cél ennek a helyi igénynek a kielégítésére irányult.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér helyszíne Bácsbokod, Kossuth Lajos utca 14. (hrsz.: 717) szám alatti ingatlan, amely Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata tulajdonában áll. A tulajdonos, mint együttműködő partner hozzájárult ahhoz, hogy az ingatlanon a nemzetiségi önkormányzat a tervezett beruházást elvégezze. Az ingatlan hosszú kiválasztás eredményként került megvásárlásra abból a célból, hogy a már meglevő több ezer darabos nemzetiségi helytörténeti gyűjtemény méltó helyre és kiállításra kerülhessen. Arra nem csak kellő nagyságú területe, a kapcsolódó melléképületek mérete és állapota, hanem az épületben megtalálható korabeli építészeti megoldások (díszített üvegek, stukkók, homlokzat, stb.) és kiemelten a Bácsbokodi Értéktárban szintén szereplő házfreskók fellelhetősége miatt került a választás. A több mint 100 éves, eredetileg egy nemzetiségi család tulajdonában lévő ingatlan évtizedek óta lakatlanul áll. A tulajdonos önkormányzat állagmegóvás céljából már bizonyos felújítási munkákat (pl: utólagos falszigetelés, bitumenes vízszigetelés, az eresz- és lefolyócsatornák cseréjére, a főépület tetőszerkezetének és tetőhéjazatának javítása) elvégzett. Emellett az együttműködők 2020. évben sikeresen pályáztak: a nagyközségi önkormányzat a 2020. évi Hungarikum pályázaton, a nemzetiségi önkormányzatok a 2020. évi nemzetiségi pályázaton nyertek támogatást a nemzetiségi kiállító tér kialakítására. Ezen támogatásokból a főépület felújítása valósulhatott meg. Az együttműködés keretében további kitűzött cél a melléképületek hasznosítása.

Az NBER-KP-1-2021/1-000285 pályázattal a horvát nemzetiségi közösség érdekeit szem előtt tartva a főépület mögötti délnyugati oldalon található melléképületben kialakított közel 100 m2 területű hagyományos gazdálkodást bemutató kiállítótér felújítását, állagmegóvását  valósította meg a tetőszerkezet javítása és megerősítése, valamint a tetőhéjazat részleges cseréje által.

A projekt eredeti célja a horvát nemzetiségi identitástudat növelése, nemzetiségi kultúra és hagyományok megőrzése, ápolása. Ezen célkitűzés mentén a projektben igényelt támogatásból a 6453 Bácsbokod, Kossuth Lajos utca 14. (hrsz.: 717) szám alatti főépület mögötti délnyugati oldalon található hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér felújítása, állagmegóvása valósult meg a tetőszerkezet állagmegóvása, felújítása által.

Tekintettel a csökkentett összegű támogatásra ezen épületrész teljes tetőfelújítását a horvát nemzetiségi önkormányzat nem tudta megvalósítani. Ebből kifolyólag együttműködésben a Bácsbokodi Német Nemzetiségi Önkormányzattal (akik ugyanezen kiírás NBER-KP-1-2021/1-000276 azonosítószámú projektjével szintén csökkentett összegű támogatásban részesültek) közösen került megvalósításra az érintett kiállítótér teljes tetőszerkezetének felújítása. A két önkormányzat együttműködésével, a két projekt támogatásából (természetesen külön-külön beszerzéssel, vállalkozói árajánlatban rögzített mennyiségek alapján lehatárolva) megvalósulhatott a közel 100 m2 területű hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér teljes tetőszerkezetének felújítása. A Bácsbokodi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a támogatásból a hagyományos nemzetiségi gazdálkodást bemutató kiállítótér állagmegóvását valósította meg, 40 m2 területű tetőszerkezet javítása és megerősítése, valamint a tetőhéjazat cseréje által.