KÖSZÖNTJÜK BÁCSBOKOD NAGYKÖZSÉG HONLAPJÁN! KELLEMES IDŐTÖLTÉST, JÓ BÖNGÉSZÉST!

Walzbachtal


 
Ország: Németország

Szövetségi állam: Baden-Württemberg

Körzet: Karlsruhe

Irányítószám: 75045

Körzethívószám: +49 07203

www.walzbachtal.de

 

Földrajza

Walzbachtal település a Kraichgau-ban fekszik, a település névadója a területén keresztülfolyó Walzbach vízfolyás. A település közigazgatási területe több mint 3672 hektárra terjed ki, ebből majd 11 % lakóterület és úthálózat, 59 % mezőgazdasági művelés alatt áll, majd 30 % erdővel borított terület.

Legközelebbi nagyobb városok: Karlsruhe (Nyugat), Bretten (Kelet), Bruchsal (Észak) és Pforzheim (Dél).

 

Településszerkezet

Walzbachtal település a korábbi település Jöhlingen (5.336 lakos) és Wössingen, Binsheim falucskával (3.781 lakos) egyesülve jött létre.

Szomszédos települései: Weingarten (Baden), Königsbach-Stein, Gondelsheim, Bretten, Pfinztal und Bruchsal.

 

Története

Mindkét településrész névadása a Merovingek idejére nyúlik vissza. Wössingent először egy 1024-ből származó oklevél említi. A Wössingen településnév írásmódja az elmúlt évszázadok alatt az oklevelek említései alapján sokat változott, mint például 1150 Wesingung, 1161 Vesingen, 1287 Wesingin, 1310 Weselingen, 1314 Wesingen, 1509 Wessingen, 1512 Weszingen, 1678 Wossingen és 1821 óta Wössingen. 1770-ben  Baden-Durlach őrgrófja vette meg Speyer püspökének Wössingent.

Jöhlingen (akkoriban Johannington) 650 körül Speyer püspökségéhez kerül. A Jöhlingeni Szent Márton templom ásatási leleteiből egy 7. század korabeli korai templom maradványai kerültek elő. 945 körül kerül a település Konrád gróf (a vörös) birtokába és későbbi ükunokája II. Konrád császár 1024-ben ajándékozza a birtokot Speyer püspökének. 1803-ban Jöhlingen is „bádeni” lesz.

1971. január 1-én Jöhlingen und Wössingen Walzbachtal településsé vonták össze.

A reformáció idején Wössingen evangélikus lett, Jöhlingen a Speyer püspökséghez való tartozása által római-katolikus maradt, emellett számos felekezet gyakorolhatja szabadon hitét.

 

Politika

Képviselőtestület

A képviselő-testületben 18 hely van, amelynek a 2009-es önkormányzati választásokat követően a következő az összetétele:

  •  CDU 10 képviselő
  • SPD 6 képviselő
  • FDP 2 képviselő

 

Polgármester

Walzbachtal település polgármestere Karl-Heinz Burgey, akit 2003. május 6-án választottak meg 8 évre és 2011-ben további 8 évre kapott bizalmat.

 

Partnerkapcsolat:

Walzbachtal 1993 óta ápol testvértelepülési kapcsolatot Bácsbokoddal.

Az együttműködési megállapodás szövege:

 „Együttműködési megállapodás

Walzbachtal község (Németország) és Bácsbokod község (Magyar köztársaság) testvérkapcsolatának felvételéről.

Walzbachtal község tanácsának határozata, valamint Bácsbokod Önkormányzati Testületének határozata alapján testvérkapcsolatot létesítünk a két település között.

E baráti kapcsolat célja:

  • a barátság elmélyítése családok, népek, nemzetiségek és (országok) országaink között,
  • mindkét helység lakóinak lehetőséget adni, hogy egymást minden lehetséges együttműködési területen jobban megismerhessék,
  • a kulturális, művészeti, iskolai, sport és gazdasági kapcsolatok kialakítása,
  • fiatalok cserelátogatásának szorgalmazása

Ezt a megállapodást a tartós barátság reményében, népünk szabad elhatározásából és közös akarattal írjuk alá.

Bácsbokod, 1993. 04. 11."

 

Közlekedés

Walzbachtal a Karlsruhe-t Heilbronnnal összekötő vasútvonalon fekszik, és 20-40 percenként közlekedik a vonat Karlsruhe-ba. Jöhlingen és Wössingen is a 293-es sz. főút mentén fekszik.