Márton-napi lampionos felvonulás


Bácsbokodon a helyi óvoda szervezésében valósul meg minden évben a Márton püspök tiszteletére rendezett a lampionos felvonulás. A lampionos felvonulásokat  csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson.

Településünkön ebben elsősorban az óvodás gyerekek vesznek részt, sötétedéskor a maguk készítette lampionjaikkal járják az utcákat, miközben régi Márton napi dalokat énekelnek.

A gyerekek az óvodában készítik el lampionjukat, melyben a szülők is nagy segítséggel vannak. Az óvónők liba formájú mézeskalácsokat sütnek, melyet a gyerekek kedvük szerint díszítenek.

A megemlékezésben résztvevő gyerekek dalokból, versekből, és egy kisjelenetből álló műsorral kedveskednek a szülőknek. A kisjelenet leggyakrabban a köpönyegét megosztó Márton történetét  mutatja be, de vannak jelenetek, melyek jelen korunkba ágyazva mutatnak példát az emberbaráti szeretet megnyilvánulására. A műsor befejezéseként meggyújtják a Márton-tüzet, és megajándékozzák a gyerekeket valamiféle finomsággal, például pereccel, márton-kiflivel, fánkkal, liba alakú kaláccsal, cukorkával, teával, gyerekpunccsal.

A Meizl Ferenc Művelődési Ház és Könyvtárban megtartott mesejátékot követően a gyerekek szüleikkel indulnak el a lampionos felvonulásra. A felvonulás idején a település főutcáján kikapcsolják a közvilágítást. A felvonulás biztonságáról a helyi polgárőrök, valamint a helyi önkéntes tűzoltók gondoskodnak.

A felvonulók a főutcán végighaladva a helyi sportpályára mennek, ahol meggyújtják a Márton-tüzet. A rendezvény a művelődési házba visszatérve záródik, ahol a résztvevők teát és kalácsot kapnak búcsúzóul.